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WATER TANK PERMIT EXEMPTIONS 

 

ISSUE 
 
The purpose of this interim policy is to expand the subject permit exemption to include 
Exception Number 5 of Section 105.2 of the 2016 California Building Code, and to 
clarify how the exemption applies to water tanks, rain barrels, and above grade 
cisterns.  Since these clarifications are administrative, justification in accordance 
with Health and Safety Code Section 18941.5 is not required. 
 

POLICY 
 
Exception Number 3 of Section 106.3 states a building permit is not required for steel tanks 
not storing hazardous material as defined in the Fire Code supported on a foundation not 
more than 2 feet (610 mm) above grade when the overall height to diameter or width does 
not exceed 1-1/2 times the diameter.   
 
The following tanks not storing hazardous material as defined by the Fire Code are also 
exempt from a permit: 
 

• Water tanks, including cisterns and rain barrels, (constructed of materials other 
than steel), supported directly on grade when the overall height to diameter or width 
does not exceed 1-1/2 times the diameter, and the capacity does not 
exceed 5000 gallons (18925 L). 

 
Supersedes BCM 106.3 Article 4 dated 08-01-18 
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